Fritidsfiske

Fritidsfiske

Fritidsfiske, är fiske som en fritidsaktivitet, motion eller tävling. Det kan jämföras med yrkesfiske, som är yrkesfiske som är fiske för överlevnad och försörjning.

Den vanligaste formen av fritidsfiske är mete, som görs med en rigg av spö, rulle, lina, krokar och vilket som helst av ett brett utbud av beten, såväl som andra kompletterande anordningar som vikter och flöten. Konstgjorda beten används ofta i stället för färskt bete när man fiskar efter rovfiskar. Vissa amatörer tillverkar skräddarsydda beten, inklusive plastbeten och konstgjorda flugor.

Sportfiske

Sportfiske är en vattensport där sportfiskare tävlar sinsemellan om att fånga en mängd olika målfiskar. Sporten har sitt ursprung i fritidsfisket.

Utrustningen som används för sporten är spön, rullar, linor, krokar och beten. Många tävlingar genomförs på djupt vatten, så en fiskebåt krävs i regel.

Två stora klassificeringar av sporten finns baserat på typen av vatten: sötvattensfiske och saltvattenfiske. Flera sportfisketävlingar genomförs baserade på den specifika typen av fisk som man riktar in sig på, som laxfisketurneringar.

Sportfisketävlingar kan tävlas individuellt eller i lag. I tävlingar delas poäng ut för varje fångad fisk. Poängen som ges för varje fångst varierar beroende på fiskens vikt och art. Vissa tävlingar tar också hänsyn till styrkan på den fiskelina som används för att beräkna poäng, vilket resulterar i att lag som använder tunnare och svagare linor får fler poäng för en identisk fångst. Det lag som får flest poäng utses till vinnare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *